Τύποι Ακουστικών Βαρηκοΐας

Υπάρχουν διάφοροι τύποι ακουστικών βαρηκοΐας. Οι βασικές κατηγοριοποιήσεις έχουν να κάνουν με το μέγεθος και το πού τοποθετούνται πάνω στο αυτί, και με το τί κατηγορίας μηχανισμό φέρουν.

Όσον αφορά το μεγεθος και την τοποθέτηση στο αυτί, έχουμε τα οπισθοωτιαία ακουστικά βαρηκοΐας, τα ενδοωτιαία και τα ενδοκαναλικά τα λεγόμενα και αθέατα.  

Οπισθοωτιαία

 Πρόκειται για ακουστικά βαρηκοΐας στα οποία το ίδιο το ακουστικό βρίσκεται εξωτερικά του ακουστικού πόρου, και συγκεκριμένα πίσω από το πτερύγιο, και συνδέεται με ένα σωληνάκι που καταλήγει σε εκμαγείο (ακρυλικό σκληρό ή σιλικόνης μαλακό) το οποίο εφαρμόζει απόλυτα στην κόγχη του αυτιού και στον έξω ακουστικό πόρο μεταφέροντας τον ενισχυμένο και επεξεργασμένο ήχο του ακουστικού στο αυτί. Τα πλεονεκτήματα της συγκεκριμένης κατηγορίας ακουστικών είναι κυρίως η χαμηλότερη τιμή τους σε σύγκριση με τις άλλες δυο κατηγορίες, η ευχρηστία λόγω του μεγάλου μεγέθους των, η μεγαλύτερη συνολική ενίσχυση που μπορούν να δώσουν, άρα και το μεγαλύτερο εύρος βαρηκοϊών που μπορούν να καλύψουν. Συγκεκριμένα αυτή η κατηγορία ακουστικών μπορούν άνετα να καλύψουν έως και υπολειμματικές βαρηκοΐες, και ειδικά στη συγκεκριμένη κατηγορία βαρηκοϊών τα οπισθοωτιαία ακουστικά αποτελούν μονόδρομο. Στην παρακάτω φωτογραφία φαίνεται ο τύπος του ακουστικού και η εμφάνιση του στο αυτί.  

Ενδοωτιαία

Πρόκειται για ακουστικά βαρηκοΐας στα οποία γίνεται κατασκευή ειδικού κελύφους στο σχήμα του ακουστικού πόρου, μέσα στο οποίο τοποθετείται ο μηχανισμός του ακουστικού, και ολόκληρο το κέλυφος τοποθετείται στον έξω ακουστικό πόρο, έως την κόγχη του έξω ωτός. Ο συγκεκριμένος τύπος ακουστικών βαρηκοΐας, προορίζεται για να καλύπτει έως και πολύ μεγάλες απώλειες ακοής, με ένα πιό κομψό τρόπο σε σχέση με τα μεγάλα και εμφανή οπισθοωτιαία ακουστικά. 

Ενδοκαναλικά

Πρόκειται για τα μικρότερα ακουστικά βαρηκοΐας τα οποία είναι πρακτικά σχεδόν αθέατα. Παρουσιάζουν πολλά κοινά με την προηγούμενη κατηγορία των ενδοωτιαίων, με την διαφορά οτι εισχωρούν σε μεγαλύτερο βάθος στον ακουστικό πόρο, αποτελούνται απο σημαντικά μικρότερο μηχανισμό, και καλύπτουν έως μεγάλες βαρηκοΐες. Αποτελούν μιά καλαίσθητη και αρκετά ευδιάκριτη λύση για την αντιμετώπιση της βαρηκοΐας εφόσον όμως μπορεί να καλυφθεί από αυτού του τύπου το ακουστικό. Βασικοί κανόνες που διέπουν την εφαρμογή τους είναι οτι δέν συνίστανται για εφαρμογές σαι παιδιά κάτω των 12 ετών, και σίγουρα η επιτυχία της εφαρμογής εξαρτάται άμεσα από το μέγεθος και το σχήμα του ακουστικού πόρου του βαρήκοου. Δέν συνίσταται η χρήση τους σε υπερβολικά στενούς ακουστικούς πόρους, αλλά ούτε και σε βαρήκοους πολύ μεγάλης ηλικίας που δεν έχουν την ευχέρεια χρήσης τόσο μικρού μεγέθους αντικειμένων, καθώς το μικρό τους μέγεθος τα καθιστά δύσχρηστα. 

Κατηγοριοποίηση επεξεργαστή - Κανάλια

Όσον αφορά την κατηγορία του επεξεργαστή που φέρει ένα ακουστικό, τα ακουστικά βαρηκοΐας διακρίνονται με βάση το πόσα κανάλια έχει ο επεξεργαστής τους. Υπάρχουν πολλές κατηγορίες ακουστικών με 2-3, 5 έως και 32 ή 64 κανάλια λειτουργίας. Μιλώντας τελείως παραστατικά και απλοϊκά, για το τί είναι τα κανάλια, είναι η ανάλυση που κάνει ο επεξεργαστής του ακουστικού στον εισερχόμενο προς επεξεργασία ήχο, δηλαδή σε πόσες ομάδες χωρίζει το φάσμα των συχνοτήτων του ήχου, ώστε να επεξεργαστεί κάθε ομάδα ξεχωριστά. Περισσότερα κανάλια θεωρητικά σημαίνει καλύτερη ποιότητα ήχου, αλλά και πιό ακριβό ακουστικό. Τα κανάλια επίσης είναι ένα αποτελεσματικότατο εργαλείο στα χέρια ενός ακοοπροθετιστή για να πετύχει πιό γρήγορα και με μεγαλύτερη ακρίβεια το προσδοκώμενο αποτέλεσμα ακοής. Τα κανάλια δέν είναι το μόνο χαρακτηριστικό ενος ακουστικού. Συνοδεύονται απο μιά πληθώρα υποσυστημάτων όπως συστήματα Μετάθεσης συχνοτήτων που μεταθέτουν συχνότητες απο νεκρές περιοχές σε περιοχές που υπάρχει ακοή, συστήματα καταστολής σφυρίγματος για την άνετη ακοή χωρίς μικροφωνισμούς, συστήματα απόσβεσης θορύβου για την άνετη ακοή σε θορυβώδη περιβάλλοντα... πολλές φορές αυτα είναι σημαντικότερα απο τον αριθμό των καναλιών.

Υπάρχουν βέβαια και τα πολύ παλιάς τεχνολογίας αναλογικά ακουστικά βαρηκοΐας, τα οποία κάποιες εταιρίες ακόμη κατασκευάζουν. Πρόκειται για αρκετά υποδεέστερης αποδοτικότητας συστήματα πολύ οικονομικά και χωρίς πολλά περιθώρια ευελιξίας για τον ακοοπροθετιστή. Συνήθως έχουν μια ροδέλα ρύθμισης έντασης, και ρυθμίζονται με κατσαβιδάκι περιστρέφοντας δυο βιδάκια πάνω στο ακουστικό. Υπάρχουν και ψηφιακά ακουστικά που ρυθμίζονται με αυτό τον τρόπο, πρόκειται για κάποια οικονομικά συστήματα δύο καναλιών συνήθως, που δέν πρεπει να συγχέονται με τα αναλογικά.

Σίγουρα η παλιά τεχνολογία έχει πλέον αποσυρθεί, και καλό είναι να εμπιστευόμαστε τις νέες τεχνολογίες σε ότι έχει να κάνει με την υγεία και την ποιότητα ζωςή μας. Άλλωστε ο προορισμός μας ως ακοοπροθετιστές είναι να λύνουμε προβλήματα, όχι να προσθέτουμε κι άλλα.

Free Joomla! template by Age Themes