Προστασία Ακοής

Η αστικοποίηση των κοινωνιών που συνέβη σε μαζική κλίμακα τον 20ο αιώνα, σε συνδιασμό με την μαζική εκβιομηχάνηση και την ανάπτυξη της τεχνολογίας που την κατέστησε προσιτή σε μεγάλο κομμάτι του πλυθησμού, συνοδεύτηκε απο μια συνέπεια απρόβλεπτη. Την ΗΧΟΡΥΠΑΝΣΗ. 

Η ηχορύπανση που εμφανίστηκε στα μεγάλα αστικά κέντρα ειδικότερα στο δεύτερο μισό του προηγούμενου αιώνα, σε συνδιασμό με την άγνοια σχετικά με τα θέματα ακοής, ευθύνεται κατα μεγάλο ποσοστό για την ραγδαία εξέλιξη της βαρηκοΐας και των παθήσεων της ακοής γενικότερα απο τα μέσα του 20ού αιώνα. Ειδικότερα ο ύπνος σε αστικές περιοχές οπου η κυκλοφοριακή κίνηση δέ σταματάει ακόμη και τη νύχτα είναι καταστροφικός για την ανθρώπινη ακοή.

Βαριά βιομηχανία, θορυβογόνα αγροτικά μηχανήματα, ραγδαία οικοδομική ανάπτυξη, ακόμα και η υπερβολική αύξηση των μέσων μεταφοράς με τον θόρυβο που παράγουν αλλα και η μηχανοργάνωση ακόμα και των γραφείων σε συνδιασμό με ελλειπή ή μηδαμινά μέτρα ασφαλείας, δημιούργησε τις προϋποθέσεις για αύξηση των ποσοστών βαρηκοΐας. Και εδώ πρέπει να αναφέρουμε και την άγνοια που υπάρχει ακόμη και σήμερα. Το οφθαλμοφανές είναι οτι οι βιομηχανικοί εργάτες και οι χειριστές βαρέων μηχανημάτων προφανώς και χρήζουν προστασίας ακοής γιατι εκτίθενται σε μεγάλο θόρυβο. 'Ερευνες όμως έχουν δείξει οτι ακόμη και επαγγελματίες οδηγοί ή υπάλληλοι γραφείου που εκτίθενται καθημερινά για 8-10 ώρες σε περιβάλλοντικό θόρυβο άνω των 80-85dB εμφανίζουν αυξημένες στατιστικές βαρηκοΐας μεγαλώνοντας. Και υποτίθεται οτι μιλάμε για περιβάλλον γραφείου.

Με αυτά τα δεδομένα η προστασία της ακοής πλέον κρίνεται απαραίτητη σε όλους τους εργασιακούς χώρους. Γι αυτό και υπάρχουν πολλές διαφορετικές μορφές και τύποι ωτοασπίδων ωστε να προστατεύουμε την ακοή μας σε κάθε περίσταση.

Αριστερά στο σχεδιάγραμμα φάινεται η ένταση στην οποία αντιστοιχούν διάφοροι ήχοι της καθημερινότητας. Επίσης το όριο ασφαλείας έχει μετρήθεί οτι είναι 85dB επι 8 ωρες τη μέρα έκθεση. Οτιδήποτε πάνω απο αυτό το όριο μακροπρόθεσμα προκαλεί βλάβες στην ακοή.

Δυστυχώς η ενημέρωση είναι ελλειπέστατη παρόλο που υπάρχουν λύσεις αντιμετώπισης και προφύλαξης. Υπάρχουν ωτοασπίδες διαφόρων τύπων οι οποίες χωρίζονται σε δύο βασικές κατηγορίες. Τις Ηλεκτρονικές, οι οποίες διαθέτουν ηλεκτρονικό κύκλωμα που ελέγχει τους εισερχόμενους ήχους και περιορίζει τους ήχους άνω μιας προκαθορισμένης στάθμης. Επίσης υπάρχουν οι Παθητικές ωτοασπίδες που κυρίως είναι εφαρμόσιμες στις περισσότερες των περιπτώσεων και ανάλογα με τον τρόπο και το υλικό κατασκευής έχουν ένα συγκεκριμένο ποσό θορύβου που προκαλούν. Για ησυχότερα περιβάλλοντα και υψηλότερες απαιτήσεις υπάρχουν και οι Παθητικές ωτοασπίδες με φίλτρο.

Η κατηγοριοποίηση γίνεται βάσει του παράγοντα NRR (Noise Reduction Ratio) ο οποίος χαρακτηρίζει την κάθε ωτοασπίδα, και βάσει ενός μαθηματικού τύπου προκύπτει το πόσο μειώνεται κάθε εισερχόμενος ήχος. Έτσι μια ωτοασπίδα με NRR 27 για εισερχόμενο ήχο 90dB μειώνει το θόρυβο περίπου στα  80dB που σημαίνει περίπου 3 φορές κάτω αν αναλογιστούμε οτι η κλίμακα dB ως λογαριθμική κλίμακα ανα 3dB έχουμε διπλασιασμό της έντασης.

 

 

Free Joomla! template by Age Themes