Εμβοές

Οι εμβοές (tinnitus) είναι διαφόρων συχνοτήτων και εντάσεων ήχοι, που ο ασθενής τους ακούει συνέχεια ή αρκετά συχνά μέσα στη μέρα χωρίς όμως οι ήχοι αυτοί να υπάρχουν στο περιβάλλον. Πρόκειται δηλαδή για ήχους που δημιουργούνται στον κοχλία και μεταφέρονται στον εγκέφαλο χωρίς να υπάρχει το απαραίτητο εξωτερικό ερέθισμα. Η δυσλειτουργία αυτή του κοχλία μπορεί να οφείλεται σε πολλούς παράγοντες και συνήθως είναι πολύ δύσκολος ο προσδιορισμός του αιτίου. Γι αυτό και η καταπολέμηση των εμβοών καθίσταται αρκετά δύσκολη.

Αντιμετωπίζονται όμως οι εμβοές;

Στην πλειοψηφία τους οι περιπτώσεις εμβοων συνοδεύονται απο βαρηκοΐα. Η πτώση της ακοής ουσιαστικά αναδυκνύει τις εμβοές και κατ αυτό τον τρόπο έχει παρατηρηθεί οτι με τη βελτίωση του επιπέδου ακοής, χρησιμοποιώντας δηλαδή ακουστικό βαρηκοΐας οι εμβοές περιορίζονται στο ελάχιστο κατα τη χρήση του ακουστικού. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις οπου η βελτίωση της ακοής δέν περιορίζει τις εμβοές. Στις περιπτώσεις αυτές χρησιμοποιούμε συστήματα λευκού θορύβου ωστε να καλύψουμε τις εμβοές (tinnitus masking systems) ή ακόμα και συστήματα διαχείρησης των εμβοώ (tinnitus training systems) όπως για παράδειγμα το σύστημα ZEN της WIDEX. Τα συστήματα αυτά λειτουργούν βασισμένα σε μαθηματικούς αλγορίθμους οπου δίνουν συγκεκριμένους τόνους ήχου στον κοχλία καταστέλλοντας τις εμβοές. Σε καμία περίπτωση όμως δεν αποτελούν θεραπευτικό μέσο των αιτίων που προκαλούν τις εμβοές αλλα μέσο αντιμετώπισης των συμπτωμάτων και καλυτέρευσης της ποιότητας ζωής του ασθενούς. 

Η αλήθεια είναι οτι επισήμως θεραπεία για τις εμβοές δέν υπάρχει. Ο ασθενής θα πρέπει να μάθει να ζεί με αυτές και να χρησιμοποιεί τα μέσα που του παρέχει η τεχνολογία ωστε να βοηθηθεί να αγνοεί τους ενοχλητικούς ήχους που ακούει καθημερινά. 

Πάντα όμως πρίν καταφύγουμε σε οποιοδήποτε μέσο όπως τα προαναφερθέντα θα πρέπει να έχουμε επισκευθεί τον ΩΡΛ ιατρό ο οποίος είναι υπεύθυνος να ελέγξει λεπτομερώς και να εντοπίσει πιθανώς το αίτιο που προκάλεσε τις εμβοές. 

Free Joomla! template by Age Themes