Τί πρέπει να προσέξετε

Το βασικότερο κριτήριο επιλογής ενός ακουστικού βαρηκοΐας, είναι ο ακοοπροθετιστής. Όσο παράδοξο κι άν ακούγεται, ο ακοοπροθετιστής είναι αυτός που θα επιλέξει τον τύπο και την κατηγορία του ακουστικού (αν θα είναι εξωτερικό ή εσωτερικό, πόσα κανάλια θα φερει, τί υποσυστήματα χρειάζεται η συγκεκριμένη βαρηκοΐα κλπ.) καθώς το ακουστικό βαρηκοΐας είναι το εργαλείο που θα χρησιμοποιήσει για να αποκαταστήσει την ακοή σας, κι όχι το νέο κινητό ή η νέα τηλεόραση που θα αγοράσετε για το σπίτι σας. Η σχέση άλλωστε με τον ακοοπροθετιστή δέν τελειώνει με την αγορά ενός ακουστικού βαρηκοΐας, αντιθέτως εκεί αρχίζει, μιάς και η σωστή ρύθμιση ενός ακουστικού προυποθέτει έναν αριθμό συνεδριών με τον ακοοπροθετιστή σας, για επαναρυθμίσεις και επανέλεγχο του ακουστικού εφόσον το απαιτεί η βαρηκοΐα σας. Συνεπώς πρέπει να είναι καποιος άνθρωπος σίγουρα εξειδικευμένος, να διαθέτει τα κατάλληλα εργαλεία, καθώς και τον κατάλληλο χώρο για την σωστή εφαρμογή ακουστικών βαρηκοΐας. Αποφύγετε επιτήδειους που "εφαρμόζουν" ακουστικά χωρίς τη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή και εξειδικευμένων προγραμμάτων ρύθμισης. Η σωστή εφαρμογή ενός ακουστικού βαρηκοΐας πρέπει να γίνεται σε ειδικά διαμορφωμένο και ηχοαπομονωμένο θάλαμο, ο οποίος να περιορίζει τους εξωτερικούς ήχους, καθώς και τις αντηχήσεις. Σίγουρα κάποια στιγμή θα παραστεί η ανάγκη για κατ οίκον εφαρμογή ακουστικού, σε άτομα με κινητικές δυσκολίες ή ακόμη και σε κλινήρεις ασθενείς, αλλά προκειται για ειδικές περιπτώσεις. Κατα κανόνα η εφαρμογή γίνεται σε θάλαμο εφαρμογών. 

Άλλο ένα σημαντικό σημείο που πρέπει να προσέξετε είναι η πιστοποιήσεις και οι προδιαγραφές των ακουστικών βαρηκοΐας. Συνήθως τα ασφαλιστικά ταμεία μέσα στα δικαιολογητικά που ζητούν για την χορήγηση του ποσού που αναλογεί για την αγορά ακουστικού βαρηκοΐας ζητούν και τις πιστοποιήσεις αυτές, οι οποίεις είναι το CE της κάθε κατασκευάστριας εταιρείας ή  και το ISO του προμηθευτή, καθώς και την διετή εγγύηση καλής λειτουργίας. Πάντα να ζητάτε από το κατάστημα αγοράς του ακουστικού σας και τα χαρτιά αυτά, προκειμένου να είστε σίγουροι ότι το ακουστικό σας πληρεί τις προδιαγραφές της ευρωπαικής ένωσης για την καλή λειτουργία και την προστασία της ακοής σας. Σίγουρα μια συσκευή που δέν πληρεί συγκεκριμένες προδιαγραφές, δεν αποτελεί μονο ενα αναποτελεσματικό ακουστικό, αλλα και ένα ενδεχόμενο κίνδυνο για την ακοή σας.

 Δέν πρέπει να ξεχνάμε οτι υπεύθυνος για την επιλογή και την τελική εφαρμογή του ακουστικού βαρηκοΐας είναι ο ακοοπροθετιστής και όχι ο βαρήκοος. Το ακουστικό βαρηκοΐας δέν αποτελεί μια κοινή οικιακή συσκευή όπως νομίζει ο περισσότερος κόσμος ή όπως μερικοί επιτήδειοι θέλουν να το παρουσιάσουν, αλλά ένα ΙΑΤΡΙΚΟ ΒΟΗΘΗΜΑ υπεύθυνο για την αντιμετώπιση της βαρηκοΐας και την βελτίωση της ποιότητας ζωής του βαρήκοου, συνεπώς είναι πολύ σημαντική καί η διαδικασία επιλογής αλλα καί η διαδικασία εφαρμογής του ακουστικού βαρηκοΐας η οποία πρέπει να γίνεται μόνο σε εξειδικευμένα-πιστοποιημένα κέντρα από ειδικούς ακοοπροθετιστές. Μήν εμπιστεύεστε την υγεία σας στα χέρια του οποιουδήποτε.

Free Joomla! template by Age Themes